Παγώνει το αίμα!!! Απάνθρωπο! Ζητούν να αναγράφεται το προσδόκιμο ζωής στις συνταγές σοβαρών παθήσεων!

Ως προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων χαρακτηρίζει ο ΕΟΠΥΥ την απαίτησή του να αναγράφουν πάνω στην ηλεκτρονική συνταγή οι γιατροί το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να εγκριθεί η χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων. 

Ακόμα πετάει το μπαλάκι στους γιατρούς απαντώντας ότι η Ιατρική Κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί την διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων. Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της ζητά από το υπουργείο Υγείας να σταματήσει να ευτελίζει τις ανθρώπινες ζωές.

Η καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκάλεσε σάλο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στο κοινωνικό σύνολο. Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή του απαντά πως «πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων (ογκολογικά κ.α.). Η Ιατρική Κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί την διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων, όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα».

Ο Οργανισμός εξηγεί επίσης ότι η αίτηση χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού, η οποία απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς του ΕΣΥ.

«Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς. Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι η καταγγελία του ΙΣΑ αφορά μεμονωμένη περίπτωση ογκολογικού ασθενή όπου «εξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την Επιτροπή και κατά την αξιολόγηση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο. Η Επιτροπή ζήτησε από τον θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος. Σημειώνεται ότι ήδη η Επιτροπή έχει εγκρίνει την χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους από 35 ασθενείς».


Σχόλια