3,6 δις ευρώ φορτώνουν οι Συριζανέλ στην καμπούρα του Έλληνα.

Οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν τις επόμενες μέρες στην Αθήνα φέρνοντας στους πολίτες και τον λογαριασμό που υπέγραψε χθες η κυβέρνηση, ο οποίος μπορεί να φτάσει και τα 3,6 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από το αφορολόγητο και τις συντάξεις.

Η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρξει νέα λιτότητα για τους πολίτες, ωστόσο οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι και αυτό θα διαπιστωθεί τις επόμενες εβδομάδες όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Ειδικότερα, για να φτάσουμε στη χθεσινή συμφωνία χρειάστηκε προηγουμένως να αποδεχθεί η κυβέρνηση επί της αρχής τη λήψη προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Τα ανταλλάγματα που θα δοθούν στη χώρα μας είναι η ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων) , ενώ ενδεχομένως θα προσδιορίσουν καλύτερα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Είναι προφανές ότι η χθεσινή συμφωνία είναι δυσμενής για τους πολίτες γιατί για να αποφύγουν τα παραπάνω μέτρα θα πρέπει η Ελλάδα να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και για τουλάχιστον μια πενταετία, επίτευγμα που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Δεν έχει συμβεί στην Ευρώπη χώρα μέλος να πετυχαίνει τέτοια πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση, αφού καθυστέρησε την αξιολόγηση ποντάροντας σε πολιτική συμφωνία, χθες σύρθηκε στην κυριολεξία σε μια λύση που θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες. Η κυβέρνηση είπε το ναι σε μια ειδική συνάντηση που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και στην οποία έλαβαν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών θεμάτων Πιέρ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουέ Κερέ, ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο πρόεδρος του ΕWG Τόμας Βίζερ και οι επικεφαλής των θεσμών.

Η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή των επικεφαλής μετά την Καθαρά Δευτέρα και, όπως διευκρίνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Δεν υπάρχει ανάγκη σε ρευστότητα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, είπε, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ώστε να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές. Η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup είναι στις 20 Μαρτίου και η μεθεπόμενη στις 7 Απριλίου.

Σχόλια