Ακροβασίες Κοτζιά σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά

«Χείρα βοηθείας», την στιγμή που όλη η Ευρώπη ακόμη και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της Τουρκίας θέτουν το καθεστώς Ερντογαν προ των ευθυνών του, προσφέρει η Αθήνα, σε μια ακατανόητη κίνηση με τον Νίκο Κοτζια να αποφασίζει να επισκεφτεί την Αττάλεια και να συναντηθεί με τον ομόλογο του Μεβλουτ Τσαβουσογλου…

Ο κ. Κοτζιάς θα κάνει αύριο στάση στην Αττάλεια, ιδιαίτερη πατρίδα του τούρκου ομολόγου του για να ανταποδώσει υποτίθεται την επίσκεψη που έκανε στην Κρήτη ο κ. Τσαβουσογλου, αλλά η συγκυρία δεν φαίνεται να είναι τυχαία.

Σήμερα πρόκειται να δημοσιοποιηθεί η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία που αναμένεται να είναι καταπέλτης για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία με το κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει το καθεστώς εναντίον κάθε αντίθετης φωνής αλλά και της τυχοδιωκτικής πολιτικής που ακολουθεί στην Μέση Ανατολή. 

Συγχρόνως όμως αύριο θα περνά στην τελική φάση της η διαδικασία των συνομιλιών Αναστασιάδη –Ακιντζι για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν στην Ελβετία.

Η Αθήνα είναι δικαιολογημένα ανήσυχη με το ορατό πλέον ενδεχόμενο να καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες που υπάρχουν στην Τουρκία δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να εγκριθεί από την Ε.Ε. η κατάργηση των Θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες, που αποτελεί για την Τουρκία προϋπόθεση για την επιβίωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Την στιγμή όμως που η Άγκυρα, ο ίδιος ο Ερντογαν και ο υπουργός εξωτερικών στρέφονται με τυφλή οργή ακόμη και εναντίον του Βερολίνου ,είναι προφανές ότι κάθε ιδέα του κ. Κοτζιά ότι έχει την δυνατότητα να διαχειρισθεί μόνος του όλη αυτή την κρίση, που ξεπερνά φυσικά το διμερές και αυτό ακόμη το ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι τουλάχιστον ατυχής και επικίνδυνη.

Ο κ. Κοτζιας κάνει λάθος εάν θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει τον «μεσάζοντα» μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης ,του Λουξεμβούργου που συγκρίνει με το ναζιστικό καθεστώς το καθεστώς Ερντογαν , του Βερολίνου που δηλώνει ότι θα προσφέρει άσυλο σε κάθε τούρκο πολιτικά διωκόμενο από την Άγκυρα, αλλά και των ΗΠΑ που καταδικάζουν, εκφράζοντας την ανησυχία τους,την παραβίαση της Ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Η Αθήνα όμως έχει διαπράξει ένα ακόμη λάθος: δεν έχει βρει καν τον χρόνο να ασχοληθεί με την καταδίκη των παραβάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γειτονική χώρα,ούτε των παραβιάσεων της Ελευθερίας του Τύπου ,αλλά ούτε καν στην σύλληψη των βουλευτών και κορυφαίων στελεχών του αριστερού και φιλοτουρκικού κόμματος HDP.Μεταξύ αυτών και του Σ.Ντεμιρτάς που δυο φορές ήρθε προσκεκλημένος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσιπρα στην Αθήνα.

Η Αθήνα προτίμησε την ατιμωτική σιωπή ,για να μην ενοχληθεί ο κ.Ερντογαν και ο Μ.Τσαβουσογλου.

Δυστυχώς όμως η Αθήνα την ίδια στιγμή όφειλε, αντί να γίνεται συνήγορος του καθεστώτος Ερντογαν ,να έχει κινητοποιηθεί ώστε όλη η αναθεωρητική ατζέντα που είχε βάλει στο τραπέζι ο τούρκος πρόεδρος και η επίσημη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης και η επιθετική εναντίον των ελληνικών νησιών και της Θράκης ρητορική του ,να καταγραφούν στην Έκθεση της Κομισιόν και να τύχουν της αυστηρής αποδοκιμασίας της Ε.Ε..
Αλλά ποια αξιοπιστία θα έχουν πλέον τέτοιες αναφορές όταν ο κ.Κοτζιάς την ίδια ώρα, θα βρίσκεται και θα χαριεντίζεται στην Αττάλεια με τον τούρκο ομολόγό του. Τον ίδιο που χθες στράφηκε εναντίον όλης της Ε.Ε…

Όμως ο κ. Κοτζιας, ελπίζουμε χωρίς πρόθεση, διαπράττει ένα ακόμη σοβαρό ολίσθημα, που θέτει σε κίνδυνο την διαδικασία των συνομιλιών του Κυπριακού.

Πηγαίνοντας στην Αττάλεια για συνομιλίες με τον τούρκο υπουργό εξωτερικών στον οποίο έχει στείλει την πρόταση του για τις Εγγυήσεις, δίνει την εντύπωση ότι αποδέχεται μια έστω και εκ του ....σύνεγγυς σύγκληση Τετραμερούς με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να συναντώνται για το Εδαφικό στην Ελβετία και οι υπουργοί εξωτερικών των δυο εγγυητριών δυνάμεων να συζητούν την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις στην Αττάλεια. 

Ο κ. Κοτζιας (προφανώς) σε συνεννόηση με τον κ. Αναστασιαδη θα μεταβεί στην Αττάλεια ενώ είναι γνωστή η απολύτως αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας που την εξέφρασε μάλιστα ο ίδιος ο Ταγιπ Ερντογαν που στην συνάντηση του με τον κ. Ακιντζι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση στο θέμα των Εγγυήσεων.

Έτσι όμως ο κ. Κοτζιάς θα βραχυκυκλώσει την διαδικασία καθώς στην Ελβετία οι τουρκοκύπριοι θα «δείχνουν» την Αττάλεια προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες για το Εδαφικό, και στην Αττάλεια ο κ.Κοτζιας θα αντιμετωπίζει ένα τείχος στο θέμα των Εγγυήσεων, το οποίο δεν θα τολμά να πλήξει, καθώς θα υπάρχει διαρκώς ο φόβος της ακύρωσης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Όμως με τον τρόπο αυτό η τουρκοκυπριακή πλευρά θα διευκολυνθεί ώστε να ξεφύγει από την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και να μην υποβάλλει τελικά τις τελικές θέσεις της στο Εδαφικό, κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία.

http://www.liberal.gr/arthro/91859/amyna--diplomatia/2016/akrobasies-kotzia-se-kupriako-kai-ellinotourkika.html

Σχόλια