Εurogroup: Δεν μας έδωσαν όλη την δόση αλλά μόνο 1,1 δις ευρώ!

Εκταμίευση του 1,1 δισ ευρώ, από τα 2,8 δισ. της υποδόσης προς την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup. Η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού (1,7 δισ.) θα εξεταστεί βάσει πληροφοριών σε Euroworking Group στις 24 Οκτωβρίου και αφού πρώτα η ελληνική πλευρά παρουσιάσει τα στοιχεία που λείπουν σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για σπάσιμο στα δύο της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το Εurogroup στην απόφασή του αναγνωρίζει την ολοκλήρωση της υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων και καλεί τον ESM να εκρίνει την πληρωμή του 1,1 δισ. ευρώ.

Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Από την άλλη πλευρά, ενώ αναγνωρίζεται ότι Ιούλιο-Αύγουστο προχώρησε η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, επικαλείται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το Σεπτέμβριο και για το λόγο αυτό θα περιμένει την θετική εισήγηση των θεσμών για να εκταμιεύσει το 1,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από τη δόση των 2,8 δισ. που προορίζεται για τα ελληνικά ταμεία, τα 1,1 είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα, όμως, με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δισ) να έχει απορροφηθεί.

Σχόλια