Θα μας επιστρέψουν πίσω τους πρόσφυγες από την ΕΕ!

«Καυτός» Ιανουάριος αναμένεται στο Προσφυγικό, με την Ελλάδα να δέχεται επιπλέον πιέσεις από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για υποδοχή προσφύγων με βάση τη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙΙ.
Αυτό παραδέχτηκε ούτε λίγο ούτε πολύ χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Προσφυγικό, Νατάσα Μπερτό, τονίζοντας ότι «μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 η Ελλάδα αναμένεται να ενταχθεί πλήρως στην οικογένεια του Δουβλίνου».
Εάν ισχύσει αυτό, η Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου, οφείλει να δεχτεί πίσω όσους αιτούντες διεθνούς προστασίας πέρασαν από το έδαφός της προτού βρεθούν σε χώρες όπως η Γερμανία.
Με τις προσφυγικές ροές να έχουν σχετικά αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, το σύστημα μετεγκατάστασης (relocation) σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κινείται με ρυθμούς χελώνας και τις επιστροφές στην Τουρκία να παραμένουν αδύνατες λόγω των ενστάσεων και της πολιτικής κατάστασης της γείτονος, το... κοκτέιλ δεν μπορεί παρά να είναι εκρηκτικό. Εάν προστεθεί και η έλλειψη υποστήριξης από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και η περιορισμένη βοήθεια από εμπειρογνώμονες -ακόμη και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) έχει στείλει μόλις 81 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού-, η εικόνα χειροτερεύει.

Σχόλια