Με τη βούλα της Βουλής το σκάνδαλο του Ελληνικού - Εγκρίνουν το ξεπούλημα του μεγαλύτερου φιλέτου

Με την κύρωση της σύμβασης το φιλέτο του Ελληνικού μεταβιβάζεται για 99 χρόνια χωρίς φόρους αντί 915 εκατ ευρώ (τα οποία σε σημερινές τιμές αποτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ)
Tη σύμβαση για τη μεταβίβαση του Ελληνικού στη Lamda Development υπερψήφισε χτες η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών. 
Σε τιμή τουλάχιστον δυόμιση φορές μικρότερη, με «ανορθόδοξες» εκτιμήσεις και αντιεπιστημονικές μεθοδεύσεις, αλλά και με ανοιχτά τεράστια ζητήματα νομιμότητας τo σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικού, εισάγεται σήμερα στην ολομέλεια για ψήφιση. 
Με την κύρωση της σύμβασης το φιλέτο του Ελληνικού μεταβιβάζεται για 99 χρόνια χωρίς φόρους αντί 915 εκατ ευρώ (τα οποία σε σημερινές τιμές αποτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ) τα οποία μάλιστα θα δοθούν σε βάθος χρόνου στην εταιρεία του Ομίλου Λάτση (της Ελληνικό ΑΕ, με έδρα το Λουξεμβούργο), η οποία θα έχει δικαίωμα να τη μεταπωλήσει και μάλιστα αφορολόγητα. 
Και το μείζον θέμα που προκύπτει είναι ότι η Βουλή προχωρεί στην έγκριση της σύμβασης ενώ «τρέχει» μια διπλή διερεύνηση: Δικαστική, για την τιμή πώλησης, με ερώτημα τη διάπραξη απιστίας σε βαθμό κακουργήματος από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, και «ευρωπαϊκή» διαδικασία ελέγχου – Ερώτημα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβούλιου προς την Κομισιόν για παραβίαση ευρωπαϊκών και διεθνών συνθηκών.
Μάλιστα ο εισαγγελέας Διαφθοράς αναμένει τα τελικά πορίσματα των εκτιμητών που όρισε και οι οποίοι ελέγχουν όλες τις μελέτες και εκθέσεις που έχουν γίνει έως τώρα, μεταξύ των οποίων και τα δύο πρώτα πορίσματα των πραγματογνωμόνων που είχαν αρχικώς οριστεί και τα οποία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το χαρακτηρισμένο ως «φιλέτο της Μεσογείου» πουλήθηκε σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την πραγματική του αξία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το πραγματικό τίμημα με σημερινές τιμές είναι 600 εκατ. ευρώ «όσο ακριβώς αποτιμάται η αξία μόνο της παραλιακής ζώνης του ακινήτου».
Και οι σκανδαλώδεις διατάξεις δεν τελειώνουν εδώ. Η σύμβαση δεν προβλέπει καμία αλλαγή στο master plan, ενώ δεν προβλέπεται και καμία προστασία από τις αρχαιότητες.
Αντίθετα δίνει την νομική δυνατότητα στον επενδυτή να ζητήσει αποζημίωση σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο η μετεγκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών που στεγάζονται στο Ελληνικό (ΕΜΥ, η ΥΠΑ, το ΕΛΚΕΘΕ, το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ, το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, υπηρεσίες του Δήμου Ελληνικού, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού κ.ά.) θα στοιχίσει στα κρατικά ταμεία περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ποσό που υπερβαίνει το ίδιο το τίμημα της πώλησης.

www.bankingnews.gr

Δημοσιογράφος

Σχόλια