Από σήμερα αρχίζουν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

Από σήμερα ξεκινά το "τσεκούρι" στις επικουρικές συντάξεις. Η αρχή θα γίνει με μερίδα των συνταξιούχων του δημοσίου οι οποίοι θα χάσουν μέχρι και το 22% των επικουρικών συντάξεων (ή 2,5% των συνολικών αποδοχών τους από συντάξεις), ενώ η συνέχεια –τον ερχόμενο Σεπτέμβριο- θα αφορά ακόμα μεγαλύτερη μερίδα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα θα "τρέξουν" και οι αναδρομικές παρακρατήσεις για το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2016 (για τους συνταξιούχους του Δημοσίου) και το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2016, δεδομένου ότι οι περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις που το άθροισμά τους με τις κύριες ξεπερνούν τα 1300 ευρώ έχουν ισχύ από 1.6.2016.
Ωστόσο, με τροπολογία που πέρασε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης την προηγούμενη εβδομάδα, τέθηκε ανώτατο πλαφόν στις αναδρομικές περικοπές που θα υποστούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματά τους. Έτσι αφαιρείται κάθε χρονικό όριο μέχρι το οποίο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αναδρομικό "τσεκούρι" στις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως για τις αναδρομικές περικοπές που θα υποστούν οι επικουρικές συντάξεις των απομάχων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, μιας και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της 7.6.2016, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί υποχρεωτικά μέχρι το Δεκέμβριο του 2016.

Σχόλια