Τριπλό ψαλίδι σε συντάξεις πέρα από τις περικοπές στο ΕΚΑΣ

"Χαρείτε" τον κομμουνιστή Κατρούγκαλο.
Τριπλό ‘’ψαλίδι’’ στις επικουρικές συντάξεις, στις συντάξεις χηρείας καθώς και στην προσωρινή σύνταξη επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου ,εκτός από τις περικοπές στο ΕΚΑΣ και σε άλλα επιδόματα.

Συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο θα γίνουν οριστικά οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ενώ θα παρακρατηθούν αναδρομικά 3 μηνών.

Oπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, ο επανυπολογισμός θα γίνει με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης (0,45%), ενώ θα τηρηθεί απαρεγκλίτως, το όριο των 1.300 ευρώ που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. 

Οι μειώσεις επηρεάζουν περίπου 250.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. 

Oι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν από 3 έως και 35%, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.Θίγονται κατά κύριο λόγο επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν συντάξεις που υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης (πάνω από 0,45% κατ έτος), χωρίς να έχουν καταβληθεί αντίστοιχες εισφορές. 

Θίγονται κυρίως συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ, υψηλόμισθοι με 25ετία και άνω, του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί πράκτορες), του ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι), των πρώην ΔΕΚΟ, των τραπεζών, του Δημοσίου με 30 έτη και άνω.Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, για τον υπολογισμό του πλαφόν των 1.300 ευρώ (μικτά), πάνω από το οποίο αρχίζουν οι μειώσεις στις επικουρικές, θα λαμβάνονται αθροιστικά υπόψη συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία, (γήρατος, επικουρικές,αναπηρίας, θανάτου) συμπεριλαμβανομένων σε αυτό το ποσό μόνο της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και των εισφορών που προβλέπει ο νόμος 3986 του 2011 (Ειδική Εισφορά Επικουρικής Ασφάλισης, εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 που παίρνουν από 1.700 ευρώ και άνω, εισφορά στους συνταξιούχους ΕΤΑΤ). 

Αντίθετα δεν λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα και τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας. Μετά την αναπροσαρμογή της επικουρικής το άθροισμα του εισοδήματος δεν μπορεί να πέφτει κάτω από 1.300 ευρώ (μικτά).

Σχόλια