Νέα τουρκική πρόκληση: Κάλεσμα για ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια.

Σε μια νέα πρόκληση προχώρησε σήμερα η Τουρκία, με μουεζίνη να καλεί για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια σε ισλαμική προσευχή από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας. 
Η κίνηση αυτή, που παραβιάζει τον κοσμικό χαρακτήρα του μνημείου, το οποίος αποτελεί Μνημείο Πολιτισμικής Κληρονομίας της UNESCO. 
Ο εκπρόσωπός του Ευστράτιος Ευθυμίου εξέφρασε την έντονη ανησυχία και δυσφορία του για το νέο αυτό βήμα που «υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος». 
Παρών την ώρα του καλέσματος ήταν ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, κάτι το οποίο δείχνει ότι δεν πρόκειται για τυχαίο περιστατικό. 
Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι το κάλεσμα αυτό αναμένεται να προκαλέσει την ενόχληση της Ελλάδας και να αναζωπυρώσει τη διαμάχη για την «χρήση του ιστορικού κτιρίου». Άλλα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι μολονότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει και άλλα καλέσματα σε ισλαμική προσευχή από τους μιναρέδες γύρω από την Αγία Σοφία, είναι η πρώτη φορά από το 1930 που μουεζίνης απηύθηνε κάλεσμα μέσα από το μνημείο.

Σχόλια